Fedtudskiller - en moderne køkkenbrønd

Fedtudskillere er mest brugt i restaurationer og pizzeriaer - altså steder hvor der arbejdes med store mængder fedt, og hvor der er stor risiko for, at det følger med ud i afløbet.

Faktisk har de fleste huse indtil for 20-30 år siden haft en meget enkel fedtudskiller installeret. Denne form kaldes en køkkenbrønd. Den har samme form som et sandfang. Ved at fedtet flyder ovenpå så kommer det ikke ud i afløbet. En køkkenbrønd er dog ikke lovlig mere.

Fedtudskiller

En køkkenbrønd skal endda fjernes, hvis der sker anden indgriben i afløbsinstallationen. Princippet er det samme i de store fedtudskillere som i en køkkenbrønd. Her er der bare mere plads til fedt, og der slipper langt mindre fedt igennem end i de gamle køkkenbrønde.

En fedtudskiller kan installeres både indendørs og udendørs. Dog kan anbefales det ikke at installere dem indendørs, da der i forbindelse med tømning kommer meget snavs og meget grim lugt fra udskilleren. Er det et køkken af en hvis størrelse bliver fedtudskillere alligevel så store, at de ikke kan installeres indendørs.

 

Til små pizzeriaer og køkkener kan man få nogle små fedtudskillere som kan installeres under håndvasken. Men de har en meget begrænset kapacitet.

Installation af en udskiller kan i visse tilfælde kræve, at kloakledninger inde i bygningen laves om, da det kun er håndvaske og gulvafløb, hvor der kan forekomme fedt i spildevandet, der må kobles på fedtudskilleren. Dvs. at toiletter o. lign. ikke må ledes igennem en udskiller.

Fedtudskiller eller olieudskiller

En fedtudskiller virker i store træk på samme måde som et sandfang eller en olieudskiller.

Se også : Nedsivningsanlæg